Anatomie


Botten
Het bekken is samengesteld uit een aantal verschillende botten, die samen een ring vormen. Aan de rugzijde bevindt zich het heiligbeen (os sacrum), aan beide zijkanten een darmbeen (os ilium) en aan de voorzijde, onder in de buik, de schaambeenderen (os pubis).bekkenblokkade 1
Het bekken zorgt voor een verbinding tussen de benen en de onderrug.

Aan de voorzijde van het lichaam is het schaambeen de voortzetting van het darmbeen. De schaambeenderen worden onderling verbonden door de symfyse, een kraakbeenverbinding, midden onderaan de buik.

Aan de achterzijde van de rug is het heiligbeen verbonden langs twee kanten met het darmbeen. Deze verbinding wordt het sacro-iliacale gewricht genoemd, vaak afgekort als SI-gewricht.

Deze gewrichten bevinden zich laag in de rug, daar waar je twee kuiltjes voelt aan weerszijde van de wervelkolom.

 

Ligamenten
Het gewricht is versterkt door stevige ligamenten (banden), waarbij de bandstructuren aan de achterzijde het meest ontwikkeld zijn. De ligamenten staan slechts kleine verschuivingen van de wervelkolom en het sacrum (heiligbeen) toe. De meeste stabilisatie van het os sacrum en de onderrug worden door een bepaald aantal ligamenten gegeven. Zij verankeren het os sacrum ten opzichte van het bekken en maken het tot een functionele eenheid. Het overbrengen van krachten tussen romp en benen is voor het eerst in de jaren ’90 genoemd. Het bekken bevindt zich op een belangrijk “kruispunt” voor het doorgeleiden van krachten. Om deze krachten goed over te brengen moeten de SI-gewrichten stabiel zijn, dat wil zeggen, er mogen bij belasting niet te grote verschuivingen optreden. Het gewricht is dan ook een nagenoeg onbeweeglijk gewricht.

Er zijn geen spieren, die het gewricht geïsoleerd kunnen bewegen.

Symptomen

bekkenblokkade 2Bekkenklachten komen in alle leeftijden en zowel bij mannen als bij (zwangere) vrouwen voor.

Bij een bekkenblokkade is er een verminderde beweeglijkheid in het SI-gewricht.

Als gevolg daarvan kan lage rugpijn optreden (meestal optredend aan één zijde, tot half over de bil).

Andere klachten kunnen zijn: veel pijn bij lang staan, liggen of zitten, scherpe pijn in de onderbuik of lies en kan uitstralen naar bijvoorbeeld het dijbeen en/of buitenkant enkel.

Tips en adviezen

Indien u lage rug- of bekkenklachten heeft als gevolg van een verminderde beweeglijkheid in het SI-gewricht is het raadzaam om uw fysio- of manueel therapeut te consulteren. De therapeut kan dan met gerichte mobilisatie het bekken en de lage rug weer soepel maken. Daarnaast kunt u, met een aanvullend oefenprogramma, zorgen dat u deze beweeglijkheid behouden blijft.

Wandelen/lopen geeft tevens vermindering van de klachten.