Dry Needling deactiveert/ontspant myofasciale triggerpoints (spierknopen) door het gericht prikken met een naald in de spier. Deze therapie één van de meest effectieve behandelmethode voor het Myofasciaal Pijnsyndroom (MPS).

Wat is Dry Needling?

Het is een methode die al jaren wereldwijd met succes wordt toegepast. Deze moderne vorm van “needling” is niet te vergelijken met de klassieke acupunctuur, welke gebaseerd is op de meridiaanleer en een energetische gericht concept is. Dry Needling werkt direct op de spieren en is geen “energie” behandeling.

MPS, Myofasciaal Pijnsyndroom

Een verzamelnaam voor klachten aan ons bewegingsstelsel en veroorzaakt door de aanwezigheid van Myofasciale triggerpoints in spieren. Bestaan de klachten langer, dan zijn er vaak meer spieren bij betrokken. Bij langer bestaande klachten breiden de klachten zich vaak uit naar andere spieren en langs de wervelkolom.

Deze triggerpoints zijn specifieke knelpunten in de spieren, die vaak verantwoordelijk blijken te zijn voor tal van “onbegrepen” pijnklachten. Door deze actieve triggerpoints te deactiveren treedt vaak een grote ontspanning op in de aangedane regio en verminderen de pijnklachten vaak meteen.

Bij welke klachten?

Met name op het gebied van schouderklachten, KANS (voorheen RSI), Carpaal Tunnelsyndroom, hielspoor (fasciitis plantaris), post-whiplashsyndroom, ischias, hoofdpijn en tenniselleboog is veel ervaring opgedaan en zijn er goede behandelresultaten.

Hoe gaat de behandeling in zijn werk?

Met behulp van uiterst dunne naalden wordt de triggerpoint in de spier aangeprikt. Dit geeft een lokale aanspanning van een groepje aangedane spiervezels. De patiënt voelt van deze aanspanning, afhankelijk van de spier, soms een licht schokje, een diep krampgevoel of kramp op afstand. Daarna ontspant de spier zich meestal direct. Veelal treedt de voor de patiënt zo bekende uitstralingspijn op. Het komt voor dat u wat gaat zweten en dat u zich naar of vermoeid voelt, maar dat herstelt zich snel. Wel blijft er gedurende enkele uren tot maximaal 2 dagen een gekneusd gevoel aanwezig op de plaats waar geprikt is. Een enkele keer kan een arm of been eerst wat slap en vermoeid aanvoelen. De patiënt ervaart na de behandeling naast pijnvermindering meestal direct een voelbare daling in de spierspanning en een verbeterde beweeglijkheid en kracht in betrokken spieren.

Ook bij sportblessures is deze triggerpointbehandeling een uitstekend middel om de goede voorwaarden te creëren voor belastbaarheidverhoging.

Voor deze behandeling kunt u terecht bij:

Roy Verheijen, Marit van Rosmalen & Tamara van der Bij.

Eerst informatie? Dat kan:

Bij twijfel of voor nadere informatie of uw specifieke klacht ook met de Dry Needling behandeld kan worden, kunt u vrijblijvend telefonisch of per e-mail met ons contact opnemen.