Wat is kinesiologie?

Letterlijk betekent kinesiologie “bewegingsleer”.  Lichaam en geest worden in zijn of haar totaliteit benaderd om het evenwicht te herstellen. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van spiertesten om de energiebalans in uw lichaam te analyseren en te herstellen. Wanneer u gezond en in balans bent heeft uw lichaam energie en een goede weerstand. Wanneer er sprake is van onbalans, bijvoorbeeld bij een allergie, dan moet deze balans hersteld worden.

Hoe werkt kinesiologie?

Met behulp van o.a. spiertesten acupunctuurpunten, mudra’s (vingercombinatie) worden blokkades opgespoord. Door het opheffen van de blokkade kan het zelfherstellend vermogen van uw lichaam haar werk weer doen en de klacht zal verdwijnen.

Omdat het lichaam één geheel is, wordt de klacht altijd vanuit verschillende invalshoeken benaderd: structuur, biochemie en psyche. Dat is de basis van onze gezondheid. Het lichaam wordt van energie voorzien via banen “meridianen”, zo genoemd in de traditionele Oosterse Geneeskunde. Deze kunnen net als een bloedvat geblokkeerd raken door omstandigheden in de structuur (zoals ongelukken), psyche/emotie (zoals angst, verdriet, stress of trauma) en biochemie (verkeerde voeding, allergieën of slechte darmfunctie).

De behandeling

Een behandeling bestaat uit een intake om een beeld te krijgen van de klachten en de eventuele verbanden. Daarna volgen de spiertesten en formats (=vingermodes in combinatie met acupunctuurpunten). De therapeut voelt waar het lichaam blokkeert, zoekt welke biochemische of emotionele procedures de klachten veroorzaken. Elke stap in het proces wordt ontstrest  door middel van acupressuurtechnieken. Daarna is het aan het zelfherstellend vermogen van het lichaam om haar werk weer te doen en de klachten zullen verdwijnen. Het kan voorkomen dat u na een behandeling wat vermoeider bent, gun uw lichaam de tijd om te wennen.

Vergoeding

Hoewel kinesiologie niet wordt gedekt vanuit de basisverzekering, zijn er genoeg zorgverzekeraars die een vergoeding bieden vanuit de aanvullende zorgverzekering. Voor deze vergoeding is, in tegenstelling tot het basispakket, geen eigen risico van toepassing. Wel is er meestal een vergoedingslimiet en limiet per behandeling of per dag. Hierdoor kan het voorkomen dat je een deel van de behandeling zelf moet betalen. Neem bij twijfel contact op met de zorgverzekeraar zelf. De vergoeding van deze behandeling vindt plaats vanuit uw aanvullende verzekering Alternatieve geneeswijzen.

Voor deze behandeling kunt u terecht bij:

Ruud Dongelmans en Marjo Achterberg

Eerst informatie? Dat kan ook.

Bij twijfel of voor nadere informatie of uw specifieke klacht ook met kinesiologie behandeld kan worden, kunt u vrijblijvend telefonisch of per e-mail met ons contact opnemen.