Wat is medical taping?

Medical taping is een manier van tapen waarbij je spieren worden ondersteund in hun functie. Spieren zijn niet alleen belangrijk voor bewegen, maar ook belangrijk voor lichaamstemperatuur, bloed- en lymfecirculatie.

Bij normaal tapen gaat het om het verkleinen van de bewegingsvrijheid van een bepaald gewricht verkleind en ontstaat er plaatselijk grote druk op de huid. Bij medical taping is dat juist niet de bedoeling. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende tapes. Enkele voorbeelden hiervan zijn kinesiotape, curetape, easy tape, leukotape en strappaltape.  Deze tapes hebben dezelfde elasticiteit en gewicht als je huid. Ook heeft de medical tape een liftende werking op de opperhuid, waardoor er drukvermindering en meer ruimte voor de bloed- en lymfevaatjes is. Je kunt gewoon bewegen doordat de tape elastisch is.

Wanneer medical taping?

Je kunt medical taping in meerdere gevallen gebruiken. Bij het op spanning brengen van slappe spieren, maar kan juist ook zorgen voor ontspanning en rust geven aan de spieren. Bij sportblessures wordt de tape toegepast voor het verminderen van vocht en ontstekingen, maar ook bij overbelasting en wordt gebruikt voor het ondersteunen van je gewrichten. Vele sporters tapen bijvoorbeeld hun knie voor extra ondersteuning. Tot slot wordt de tape ook gebruikt als je houdingsproblemen hebt of om je hoofdpijn te verminderen.

Hoe gaat medical taping in zijn werk?

Om de tape beter te laten plakken wordt geadviseerd geen bodylotion te gebruiken en te zorgen dat er geen haar zit op de plek waar de tape geplakt gaat worden.

De medical tape kun je een paar dagen laten zitten. Deze is namelijk anti-allergisch, ventilerend en huisvriendelijk en je kunt er gewoon mee douchen. Voor het verwijderen van de tape is het handig om deze eerst nat te maken. Het verwijderen gaat een stuk gemakkelijker als je de huid strak trekt en de tape van boven naar beneden van je huid afrolt.

Bijwerkingen bij medical taping

Voor zover bekend zijn er geen bijwerkingen bij het gebruik van deze tape. Mocht er toch jeuk ontstaan, wacht dit dan even rustig af. Blijft de jeuk aanhouden, verwijder dan de tape en meldt dit aan de therapeut.

Voor deze behandeling kunt u terecht bij:

Alle fysiotherapeuten binnen onze praktijk.

Eerst informatie? Dat kan ook.

Bij twijfel of voor nadere informatie of uw specifieke klacht ook met medical taping behandeld kan worden, kunt u vrijblijvend telefonisch of per e-mail met ons contact opnemen.