Myofasciale therapie ook wel Triggerpointtherapie genoemd  is een vorm van behandelen van pijnen die hun oorzaak vinden in een verkeerd functioneren van spieren. In deze spieren ontwikkelen zich pijnpunten, triggerpoints. Vaak toegepast bij chronische pijnen. Deze behandelmethode is niet nieuw. Zij vindt haar oorsprong in China, zo’n 3000 jaar geleden.

Wat is myofasciale pijn?

Myofasciale pijn is een veel voorkomende oorzaak van spierpijn en pijnlijke spiervliezen (fascia) en iedere spier in het lichaam kan deze pijn veroorzaken. Het opmerkelijke is dat de myofasciale triggerpoints zich vaak op een heel andere plaats bevinden dan daar waar de pijn gevoeld wordt. Iedere spier heeft een vast omschreven uitstralingsgebied waar deze pijn zich manifesteert. Uw therapeut herkent de pijnklachten en kan de betreffende triggerpoint opsporen. Druk op de triggerpoint geeft vaak de voor de patiënt herkenbare uitstralende pijn. De pijn varieert van zwaar, zeurend of drukkend gevoel tot een doof of tintelend gevoel, maar kan ook heftig en stekend zijn, ook verlies van spierfunctie kan het tot gevolg hebben.

Wat zijn triggerpoints?

Triggerpoints zijn kleine, voelbare verhardingen in een spier, die zeer drukpijn gevoelig zijn. Zij bestaat uit kleine spiervezels, die vast en verkrampt in elkaar zitten (contractieknopen). Een verzameling van deze knoopjes vormen samen een triggerpoint. Afvalstoffen kunnen niet goed worden afgevoerd, waardoor de spier wordt samengetrokken en voelbaar is als een strakke band. De spier wordt korter en slechter doorbloed wat leidt tot uitputting en pijn van deze spier. Verzwakking treedt op en andere spieren zullen de taak van deze verzwakte spier proberen over te nemen, wat overbelasting van deze spieren tot gevolg kan hebben. Ook deze spieren worden gevoelig voor triggerpoints.

Hoe wordt de behandeling uitgevoerd?

De therapeut brengt de klachten in kaart en gaat op zoek naar de spieren die de pijn zouden kunnen veroorzaken. Daarbij wordt gekeken naar de spierlengte, spierkracht en de aanwezigheid van triggerpoints. De therapie richt zich op het inactiveren van deze triggerpoints door de strakke spierstrengen los te maken en zo de spierspanning te verminderen. Een snelle en effectieve methode hiervoor is Dryneedling. Door deze behandeling ontspant de spier zich volledig en kan de normale spierstofwisseling zich herstellen. De pijn wordt minder en met rekoefeningen wordt de spier genormaliseerd.

Belangrijk is te kijken welke factoren in het dagelijks leven de triggerpoints in stand houden bij de patiënt en hoe de patiënt te begeleiden bij de aanpak van deze belastende factoren, zoals

  • mechanische stress: slechte werkhouding of -methoden;
  • voeding: vitamine tekort, roken, te hoog alcoholgebruik;
  • aandoeningen als suikerziekte, schildklierproblemen, orgaanproblemen;
  • psychologische factoren: stress, angst, depressie.
  • chronische infecties.

Voor deze therapie kunt u terecht bij:

Ruud Dongelmans

Eerst informatie? Dat kan ook.

Bij twijfel of voor nadere informatie of uw specifieke klacht ook met de Myofasciale therapie/Triggerpoint therapie/dryneedling behandeld kan worden, kunt u vrijblijvend telefonisch of per e-mail met ons contact opnemen.