Wat is het project Zit met Pit

Onze kinderen zitten heel veel op één dag. Te veel, soms zelfs meer dan een volwassene werkzaam in een kantoorbaan. Kinderen zitten zowel op school als thuis vaak achter een scherm. Daardoor ontstaan er op een steeds jongere leeftijd klachten aan rug, nek en schouders. Ook een verkeerde houding kan op latere leeftijd klachten geven. Met het lesprogramma van Zit met Pit leert de therapeut in vier klassikale lessen de kinderen – én hun omgeving – alles wat ze moeten weten over goed zitten en voldoende bewegen.

Voor wie is dit project bedoeld?

Het is een lesprogramma voor kinderen vanaf groep 5, gericht op het aanleren van een goede (werk)houding en een gezonde balans tussen zitten en bewegen. Het programma wordt in licentie uitgegeven aan onder andere fysiotherapeuten. Chantal Schreven, kinderfysiotherapeute en bewegingswetenschapper, houdt zich binnen onze praktijk bezig met dit project en verzorgt het programma op basisscholen, indien zij dit wensen.

Hoe zit het lesprogramma in elkaar?

Spelenderwijs leren met veel interactie. Kinderen ontdekken de werking van hun wervels en spieren. Ze leren de vuistregels voor een goede werkhouding en voldoende bewegen. We leggen de link tussen te lang, te veel of verkeerd zitten en pijnklachten. Ze gaan actief aan de slag met oefeningen, spelletjes en opdrachten, zoals “Laat je spierballen eens zien”. Leuk, leerzaam en effectief.

Omdat nieuwe gewoontes niet vanzelfsprekend zijn, zeker niet bij kinderen in die leeftijd, worden ook ouders en leerkrachten betrokken bij de lessen. Via ouderbrieven en huiswerkopdrachten leren zij de basiskennis over Zit met Pit!, zodat zij de kinderen kunnen helpen waar nodig.

Eerst informatie? Dat kan ook.

Voor informatie kunt u vrijblijvend telefonisch of per e-mail met ons contact opnemen.

Uw contactpersoon:

Chantal Schreven